Družinska psihoterapija vam pomaga vzpostaviti harmonične odnose

Pogled na terapijo se je v zadnjih letih na srečo močno spremenil. Vse več ljudi se tako zaveda, da terapija ni nujno namenjena zgolj ljudem, ki se spopadajo z zelo resnimi težavami, ampak se je zanjo pametno odločiti prav zato, da se znamo bolje spopasti z nepredvidenimi življenjskimi okoliščinami. Ena izmed oblik, ki je deležna povečane pozornosti, je zagotovo tudi družinska psihoterapija, v katero s vključeni vsi člani družine. 

Individualna obravnava pogosto ni dovolj … 

Čeprav lahko individualna terapija zagotovo pomaga tudi pri izboljšanju odnosov v vaši družini, pa se takrat, ko gre za težave, ki so specifično vezane na družinsko dinamiko, vsekakor močno priporoča celostna družinska psihoterapija (https://www.psihovital.si/storitve/druzinska-psihoterapija/), ki lahko danes poteka celo prek spleta. Treba je namreč upoštevati, da je dogajanje v družini posledica mreže odnosov, ki jih je težko razumeti izven konteksta. Tisto, kar se kaže na površini, je pogosto le vrh ledene gore. Da bi se dokopali do resničnih vzrokov za nesoglasja, je treba praviloma pobrskati malo globlje, pri čemer je seveda idealno, da v proces vključeni vsi člani. 

Za najboljše rezultate izberite izkušenega psihoterapevta

Prvi korak za vse, ki vas zanima družinska psihoterapija, je seveda ta, da poiščete primernega terapevta. Težko je sicer govoriti o »idealnem terapevtu«, ki bi ustrezal vsem, vendar pa na to, kako uspešna bo družinska psihoterapija, zagotovo vplivajo naslednji dejavniki:

  • izkušnje terapevta z obravnavo družin,
  • terapevtovo poznavanje najsodobnejših pristopov oziroma terapevtskih metod, ki so še posebej učinkovite pri skupinski terapiji,
  • terapevtova zmožnost, da prepozna splošnejše vzorce, ne da bi pri tem zanemaril posamezne družinske člane in njihove potrebe, ki presegajo družinske odnose.

Kako dolgo naj bi trajala družinska psihoterapija? 

Na prvem srečanju se sicer lahko izdela okvirni načrt, ki vključuje tudi predvideni čas trajanja terapije, vendar pa morate pri tem upoštevati, da gre zgolj za oceno. To, koliko obiskov bi bilo smiselnih, bo namreč precej lažje ugotavljati sproti, ko vas bo terapevt nekoliko bolje spoznal in ugotovil, s kakšnimi težavami se spopadate. 

Pogosto se šele med terapevtsko obravnavo odkrije, da je pravi vzrok za trenja drugačen od tistega, ki je bil izpostavljen na začetku, čemur je treba nato prilagoditi tako potek kot tudi sam obseg izbrane terapije. Zato se s tem, koliko časa bo trajalo, da razrešite težave, sploh ne obremenjujte, ampak se naročite na prvo srečanje – prej ko boste začeli s terapijo, prej bodo namreč vaše težave postale pretekost!

Nespečnost je vse pogostejša težava in najbolj pomembno je, da najprej odkrijemo, kaj je sploh vzrok za takšno stanje. Preberite več …
Anoreksija je vrsta motnje, ki je povezana s hranjenjem in pomembno je, da se prizadeta oseba vključi v podporne terapije. Beri naprej na povezavi.

Objave iz kategorije:

admin