Povzročitelji okvar trdega diska

Računalniki so postali nepogrešljivo orodje v življenju mnogih ljudi. Uporabljamo jih pri delu, zabavi in učenju. Na njih shranjujemo ogromno količine digitalnih podatkov, kot so videi in slike. Trdi diski in SSD-ji imajo visoke kapacitete spomina, zato je na njih najlažje posneti kritične poslovne, osebne in informacije druge narave. Nezgoda pa nikoli ne počiva, saj lahko spominski medij ali druga komponenta v našem računalniku odpove. Podjetja lahko utrpijo ogromno finančno škodo, posamezniki pa izgubijo dragocene družinske slike, sporočila, glasbene datoteke ipd. Srečo pa nam strokovno restavriranje podatkov iz diska lahko reši vso izgubljeno digitalno vsebino.

Starost trdih diskov igra pomembno vlogo

Večina trdih diskov pride opremljenih s tri ali pet letno garancijo. Za tem stoji dober razlog, saj proizvajalci diskov vedo, da so zanesljive naprave. Mehanske komponente, kot so magnetne plošče, elektro motor, bralno/pisalna roka ipd., pa se sčasoma obrabijo. S tem pade zanesljivost delovanja celotnega spominskega medija, kar lahko hitro tudi povzroči napake v pisanju in branju podatkov. Zaradi tega razloga, ima vsak nov disk vgrajeno S.M.A.R.T tehnologijo. Ta neprenehoma nadzira delovanje diska in uporabniku sporoči napake, če jih zazna. Omenjen varnostni mehanizem pa ne deluje s 100% zanesljivostjo, saj je restavriranje podatkov iz diska pogosto potrebno, če je medij starejši več od petih let.

. Nezgoda pa nikoli ne počiva, saj lahko spominski medij ali druga komponenta v našem računalniku odpove.

Izpad električne energije lahko okvari particijo v trdem disku

Vsak računalnik potrebuje stabilen dotok električne energije za pravilno delovanje. Včasih pa se je nemogoče izogniti nepričakovanim izpadom električnega omrežja. V tem primeru naš računalnik morda piše ali bere podatke z in na disk. Če pa zmanjka toka, pa se lahko zgodijo okvare v programski konfiguraciji particije diska. Tako se nam računalnik noče več zagnati v operacijski sistem. Morda nam na zaslonu izpiše opozorilo, da zagonska particija ne obstaja, da na disku ni podatkov, ali da je sama particija poškodovana. To težave je mogoče odpraviti z restavriranjem podatkov iz diska, saj morda napaka ni tako huda kot izgleda. Strokovno reševanje izpadlih particij nam hitro povrne podatke, saj je pogosto škoda minimalna.

Trdi diski so občutljive naprave

Neglede na to ali uporabljamo trdi disk proizvajalca Toshiba, Western Digital, Seagate ipd., moramo z njem pravilno ravnati. V disku se nahajajo magnetne plošče, ki se neprestano vrtijo med delovanjem računalnika. Če disk izpostavimo vibracijam in udarcem, pride hitro do poškodb teh plošč. Tako se okvarijo shranjeni podatki, bralno/pisalno roka in druge komponente. Enako pa velja za prenosne diske. Priporočeno je, da trde diske previdno odložimo na delovno površino tudi, če trenutno niso povezani z računalnikom. V številnih primerih je potrebno restavriranje podatkov iz diska v namiznem računalniku, prenosniku ali zunanjem ohišju, saj je bil izpostavljen udarcem in močnim tresljajem.

Številni servisi in računalniške trgovine nam nudijo obnovo oziroma restavriranje podatkov iz raznovrstnih spominskih medijev. Močno je priporočeno, da koristimo strokovno pomoč v primeru izgube podatkov, saj tako preprečimo nadaljnjo škodo.

Objave iz kategorije:

admin