Tehnična rešitev za preprečevanje čebeljega ropa

Čisto vsak čebelar mora vedeti, kaj povzroča čebelji rop, kdaj se pojavlja in kako pravzaprav nastane. Prav tako, kako se ga prepozna in ugotoviti, katere družina čebel ropa. Seveda je treba vedeti tudi to, kako se ga preprečuje in uredi stanje v čebelnjaku.

Vzrok za ropanje čebel je njihov nagon po preživetju, s tem pa po pridobivanju medu. Čebele v naravi ne iščejo samo medu, nektarja in mane v satju, temveč jih neredko premami tudi vonj sladkorja, sladkih sokov, sirupov in vonj vseh drugih tovrstnih snovi, do katerih lahko dostopajo. Če v naravi torej ni paše, čebele poskušajo med ukrasti drugim družinam.

Vzrok za ropanje čebel je njihov nagon po preživetju.

Koliko časa traja rop čebeljih družin?

Čebelji rop ne traja prav dolgo. Traja namreč samo nekaj ur. Seli pa se od enega do drugega čebeljega panja ter lahko zajame celotni čebelnjak. Če se takšnega ropa ne prepreči takoj, lahko povzroči izjemno veliko, nepopravljivo škodo. Najbolj preprosto se rop čebel lahko zazna po njihovih dejavnostih na bradi panja. Če se na bradi med seboj spopadajo, na njem pa so razmetani koščki voska pa tudi mrtve čebele, v okolici panja pa letajo čebele, ki hrane ne prinašajo, je to zelo očitni znak.

Seveda je včasih precej težko ugotoviti, ali so v panju roparice ali pa samo napačno vletene druge čebele, ki pripadajo istemu čebelnjaku. Pri roparicah pa v resnici lahko vsak izkušeni čebelar opazi njihovo zbeganost, značilno vedenje krivca ter nervozo.

preprečevanje ropanja čebeljega panja
Najučinkovitejši način za preprečevanje čebeljega ropa je zagotovo uporaba predora , ki se ga vstavi v odprtino žrela.

Preventivni ukrepi za ropanje čebel

Za preprečevanje ropa je poznanih kar nekaj preventivnih ukrepov. Sem na primer sodijo:

  • večja razdalja do sosednjih čebelnjakov,
  • nenehno spremljanje stanja v čebelnjaku,
  • vzreja zdravih, močnih čebeljih družin,
  • zoženje žrel na minimalno število v brezpašnem obdobju,
  • zapiranje nepotrebnih odprtin v panju,
  • hitri pregledi čebeljih družin.

Najučinkovitejši način za preprečevanje čebeljega ropa je zagotovo uporaba predora , ki se ga vstavi v odprtino žrela. Predor se lahko enostavno izdela iz tiskarske pločevine. Prilagoditi ga je potrebno po višini ter širini samega žrela. Ključno pa je, da njegova dolžina ni krajša od 12 centimetrov. Delovanje tovrstnega predora pa temelji na načinu premikanja roparic, ki želijo pri vstopu v panj po najkrajši možni poti priti do zalog medu.

Trgovina za pse

Tehnična rešitev za preprečevanje čebeljega ropa

Še preden pasjega ljubljenčka pripeljemo domov, moramo poskrbeti za kar nekaj osnovnih zadev. Odmeriti mu moramo njegov lastni kotiček, kupiti primerno podlogo za spanje, posodice, hrano in še bi lahko naštevali. Najpomembneje pa je, da si bomo zanj vzeli dovolj časa in da mu bomo vsakodnevno omogočali tudi dovolj kakovostne sprehode. Seveda mora biti izbrana tudi že primerna trgovina za pse, kjer bomo lahko kupili vso omenjeno opremo in pripomočke.

Objave iz kategorije:

admin