Naj bo vaša vožnja prijetna tudi v snežnih razmerah

Vožnja v naravi v zimskih mesecih, ko nam snežna idila omogoča čudovit razgled, je zagotovo nepozabna. Da pa bo tudi prijetna, je potrebno poskrbeti za ustrezno avtomobilsko opremo. V prvi vrsti so to zagotovo zimske pnevmatike, ne smemo pa pozabiti, da je v prtljažniku vedno dobro imeti spravljene tudi verige za sneg

Verige za sneg nas lahko rešijo pred neprijetnimi zapleti, kadar se znajdemo na poteh, ki so v obilici prekrita s snegom. Tako bo vozilo lahko nadaljevalo svojo pot, mi pa bomo uspešno prišli na cilj. Poleg nakupa snežnih verig pa se je potrebno pozanimati oziroma podučiti tudi o namestitvi le-teh.

Pomen snežnih verig

Verige za sneg so zagotovo pripomoček, za katerega moramo poskrbeti, če bivamo na višjeležečih lokacijah oziroma se odpravljamo na teren, na katerem bi nas lahko pričakale ekstremne zimske razmere. Smiselno je, da doma, po možnosti nekje na toplem in suhem, kot je npr. garaža, vadimo, kako namestiti zimske verige. Poleg verig je v prtljažniku dobro imeti tudi podlogo, na katero bomo med namestitvijo pokleknili, ter rokavice. 

verige za sneg za ekstremne snežne zimske razmere
Verige za sneg moramo imeti, če se odpravljamo na teren, kje so ekstremne zimske razmere. Poleg verig je dobro imeti tudi podlogo, na katero bomo med namestitvijo pokleknili, ter rokavice. 

Verige morajo ustrezati pnevmatikam našega vozila. Ko pripravljamo vozilo za namestitev snežnih verig, morajo biti pnevmatike poravnane z avtomobilom, teren okrog gum pa očiščen. Nato je potrebno slediti postopku nameščanju snežnih verig – če tega nismo vešči oziroma smo pozabili, si lahko pomagamo s spletnimi navodili oziroma posnetkom, ter se dela lotimo postopoma. 

Ustreznost verig za sneg

Ko kupujemo verige za sneg, se je smiselno odločiti za jeklene snežne verige. Le te bodo v polnosti služile svojemu namenu. Na trgu lahko dobimo tudi pripomočke iz plastike ali pa tekstila, vendar v ekstremnih zimskih pogojih ti ne bodo zadostovali. Verige za sneg nam namreč morajo pomagati priti iz situacije, ko je potrebno premagati strmine oziroma se izkopati iz snega. 

Poglejte kako namestimo verige za sneg na vozilo, če tega niste vešči in povadite doma, da boste pripravljeni, če boste morali verige namestiti na poti.

Pri uporabi snežnih verig je potrebno upoštevati zakonske predpise – vožnja z verigami na kopnem ni priporočljiva – verige se lahko na takšnem terenu poškodujejo. Prav tako je takšna vožnja neudobna, saj verige povzročijo večje tresljaje. Smiselno je, da se verige namesti pred vožnjo po zasneženi cesti ter se jih nato takoj sname. Ko so verige nameščene, je potrebno zmanjšati tudi hitrost vožnje – voziti je potrebno počasneje; predpis narekuje vožnjo s 50 km/h.

Objave iz kategorije:

admin