Vožnja z avtomobilom v nepredvidljivih razmerah

Razmerne na cesti se v zimskih časih lahko hitro zaostrijo. Snežni meteži, velike količine zapadlega snega in druge vremenske razmere močno vplivajo na našo vožnjo. V primeru močnega sneženja lahko naš avtomobil obtiči ali pa nad njem izgubimo nadzor. Vse to je izredno nevarno, zato potrebujemo nekakšno rešitev. Željeno varnost in vodljivost našega jeklenega konjička nam omogočijo verige za avto, ki jih je mogoče hitro namestiti na kolesa. Ker ne zavzamejo veliko prostora, jih imamo lahko vedno s seboj pospravljene v prtljažniku.

Verige za sneg izboljšajo oprijem na cestišču

Najbolj nevarna situacija na vsakem cestišču je, če izgubimo nadzor nad svojim vozilom. Za pojav spolzkega asfalta je v večini primerov zadolžen led in moker sneg. Včasih pa so tudi krive neprimerne gume, ki so preveč izrabljene ali pa niso namenjene za vožnjo v mokrih in mrzlih razmerah. Na žalost včasih tudi najboljše gume ne bodo uspešno obdržale našega avtomobila na cesti. V tem primeru moramo na kolesa namestiti verige za avto, kaj je mogoče storiti v nekaj minutah. Priporočljivo je, da ko kupimo verige, da tudi povadimo nameščanje. Tako se bomo izognili zapletom v resničnih primerih, ko jih bomo morali hitro namestiti v grobem vremenu in drugih nepredvidljivih okoliščinah.

Verige za sneg morajo ustrezati pnevmatikam našega vozila
Verige za sneg morajo ustrezati pnevmatikam našega vozila. Za namestitev snežnih verig za avto morajo biti pnevmatike poravnane z avtomobilom, teren okrog gum pa očiščen.

Verige za avtomobil so na voljo v številnih izvedbah

Dandanes so verige za avto na voljo za številne vrste vozil in velikosti platišč. Vedno je priporočljivo, da se vnaprej pozanimamo o dimenzijah samih verig in platišč, preden opravimo nakup in jih namestimo na svoje vozilo. Verige so tudi uporabne za uporabo na številnih podlagah, kot so asfalt, makadam, blatne podeželske poti ipd. Tudi v primerih, ko se znajdemo na vijugasti ali bolj razgibani cesti, nam bodo verige nudile dodaten oprijem s cestiščem pri vožnji.

Večja varnost pri zavijanju v ostrih ovinkih

Avtomobil največkrat izgubi dober stik s cestiščem med zavijanjem. Fizikalne sile se močno spremenijo pri tem, ko obrnemo volan. To pa je posebej nevarno na spolzkem cestišču, saj gume nimajo dobrega oprijema s cestiščem. Oprijem je mogoče dodatno izboljšati z uporabo verig za avto, tudi pri speljevanju ovinkov. Tako zagotovimo boljši oprijem našega vozila, neglede to ali vozimo po ledu, snegu ali v drugih težkih pogojih. Obenem pa se nam z opremljenimi verigami tudi skrajša zavorna razdalja, ki je izredno pomembna za varno vožnjo našega avtomobila.

Hitra namestitev in odstranitev verig

Moderne verige za avto so narejene tako, da jih namestimo z nekaj preprostimi gibi. Uporabljajo tudi številne tehnologije, ki skrbijo, da se verige samodejno centrirajo in zategnejo. Kljub temu je močno priporočljivo, da preberemo priložena navodila ali povprašamo strokovnjaka o primernosti verig za naš avtomobil. Vedno pa je tudi dobra praksa, da ko kupimo verige, da nekajkrat povadimo njihovo namestitev in odstranitev. Tako bomo pripravljeni na hitro menjavo na cesti, neglede na vremenske in druge razmere.

Preberite si še naslednji članek: Kvalitetni tepihi za avto za zaščito tal

Ko kupujemo nov ali rabljen avto, nam prodajalec običajno že sam namesti v avto preproge. Zaradi specifičnosti vsakega modela avtomobila, so zagotovo najboljši originalni tepihi za avto, ki so izdelani tipsko.

Objave iz kategorije:

admin