Visoko-tehnološke leče za očala

Menjava očal glede na jakost zunanje svetlobe je lahko dokaj naporna. To še posebej velja v trenutkih, ko pogosto prehajamo v in zunaj zaprtih prostorov v poletnih mesecih. Takrat morda potrebujemo s seboj dvoje očal, ki jih menjavamo po potrebi. Napredna foto stekla na očalih pa nam omogočajo, da oči ne obremenjujemo s premočno ali prenizko svetlobo. Ker se samodejno prilagodijo pogojem svetlobe v našem okolju, so odlična rešitev za vsakogar, ki potrebuje korekcijo vida, vendar samo z uporabo enega para očal.

Foto stekla na očalih vsebujejo posebne molekule

Razvoj optičnih pripomočkov je skozi zadnje stoletje prinesel izredno veliko novosti. Že v 60.ih letih prejšnjega tisočletja so bila izumljena posebna fotokromatična stekla za očala, ki imajo zelo posebno sposobnost. Lahko se prilagodijo okolju v katerem jih uporabljamo. V močni svetlobi potemnijo, ob nižji svetlobi pa postanejo bolj transparentna. Omenjena lastnost je izredno uporabna, če potrebujemo korekcijska očala, vendar jih ne želimo menjati vsakič, ko zapustimo naš dom ali pisarno. 

Foto stekla na očalih za prednosti korekcijskih in sončnih očal v enem okvirju
Foto stekla na očalih so leče, ki ostanejo prozorne v zaprtih prostorih, vendar potemnijo, ko so izpostavljene ultravijolični svetlobi sonca. V bistvu zagotavljajo prednosti korekcijskih očal in sončnih očal v enem samem okvirju.

Posebna organska spojina v foto steklih na očalih poskrbi, da se naravno uravnava svetloba glede na okolico. V omenjenih steklih se nahajajo kristali srebrovega klorida. To pa jim omogoča, da se ob visoki zunanji svetlobi zatemnijo. Vsebujejo pa tudi bakrov klorid, ki omogoča, da  v temnem okolju postanejo bolj transparentna.

Ali se foto stekla na očalih hitro prilagodijo svetlobi v okolici?

Moderna optična tehnologija je zelo napredna, saj jo neprestano izpopolnjujejo številni vrhunski strokovnjaki z različnih znanstvenih in medicinskih področij. Hitrost prilagoditve na svetlobo, ki jih imajo foto stekla na očalih je odvisna od temperature. V hladnejšem vremenu se prilagodijo pogojem svetlobe malenkost počasneje. V bolj vročih mesecih v letu, pa se odzovejo hitreje na količino svetlobe v prostoru, kjer se nahajamo. 

Foto stekla na očalih – ali dejansko delujejo? Foto stekla na očalih so idealna za ljudi, ki morajo ves čas nositi očala. Dva glavna namena fotokromatičnih leč sta zaščititi vaše oči pred UV svetlobo in odpraviti potrebo po ločenem paru sončnih očal na recept. Foto stekla na očalih zagotavljajo popolno zaščito pred UVA in UVB žarki ves čas.

Hitrost prilagajanja stekel v očalih na svetlobo ni tako pomemben podatek za večino uporabnikov. Je pa vseeno dobro vedeti, da v hladnih mesecih lahko pričakujemo malenkost počasnejšo odzivnost očal. Omenjeno lastnost gre pripisati kemijskim lastnostim oziroma delovanju srebrovega klorida, ki vpija svetlobo in bakrovega klorida, ki omogoča, da stekla spet postanejo bolj transparentna.

Kdaj se iztrošijo foto stekla na očalih?

Današnja očala in leče imajo zelo dolgo življenjsko dobo. To seveda v glavnem velja za kakovostne proizvode, ki jih izdela optik, predpiše pa očesni zdravnik. Tudi različna foto stekla na očalih imajo omejeno življenjsko dobo. Zaradi svoje sestave delujejo brez hib več let. Sčasoma pa lahko malenkost porumenijo in niso več sposobna se hitro prilagajati na različne nivoje svetlobe.

V primeru, da ne moremo več očal uporabljati normalno, je močno priporočljivo, da se zglasimo pri izbranem optiku.

Če oči po nepotrebnem obremenjujemo, lahko to vodi do razdraženosti, vnetja ali drugih nezaželenih simptomov. Zato je najbolje, da se posvetujemo s očesnim zdravnikom, ko izkušamo kakršne koli težave z vidom.

Objave iz kategorije:

admin