Zdrav in svež zrak v kopalnici

Oprema vsakega doma zajema izbiro pohištva in razne električne naprave, ki nam olajšajo vsakdanjo uporabo določenega prostora. Pogosto pa ne pomislimo na prezračevanje. To je še posebej pomembno v kopalnicah, saj so obremenjene z elementi, kot so vlaga, slab zrak in podobno. Nabiranje plesni in vlage pa sta posledici slabega zračenja. Novejši kopalniški ventilatorji so idealni dodatek, da ohranimo zrak optimalno nasičen z vlago. Obenem pa vse dodatne slabe vonjave in druge neprijetnosti odstranimo v zunanje okolje. S tem pa omogočimo, da bodo vsi družinski člani vedno lahko uživali v čistem in zdravem okolju.

Kako kopalniški ventilatorji poskrbijo za zdrav zrak?

Večino težav v notranjosti hiše ali stanovanja v zimskem času povzroči vlaga. Prisotna je lahko v vseh letnih časih, zato je vedno dobro imeti načrt za prezračevanje bivalnih prostorov. Med uporabo kopalnice se v samem prostoru prične nabirati vlaga.

Kopalniški ventilatorji za odvajanje vlage in neprijetnih vonjav iz kopalnice
Kopalniški ventilatorji so pomembni za odvajanje vlage in neprijetnih vonjav iz kopalnice ter za zagotavljanje svežega zraka. Pri izbiri ventilatorja je pomembno upoštevati velikost kopalnice, število ljudi, ki jo uporabljajo, in druge dejavnike, kot so na primer prisotnost oken in kopalniške opreme.

To pa ustvari odlične pogoje za razvoj plesni, raznih bakterij in splošno nehigieničnih razmer. Namen kopalniškega ventilatorja je ta, da odstrani odvečno vlago. S tem pa tudi iz prostora odstrani neprijetne vonjave, ki otežujejo normalno uporabo tuš kabine, kopalne kadi, umivalnika in drugih elementov.

Preprečevanju nabiranja plesni 

Plesen je glavna težava mnogih starejših in tudi novejših stanovanj ter hiš. Pojavi se lahko praktično povsod, kjer je večja količina vlage. Pogosto pa je na udaru ravno kopalnica, saj se tam tuširamo, kopamo in opravljamo druga osebna higienična opravila za katera potrebujemo vodo.

Plesen je težko odstraniti, če se že dalj časa nabira na določenem delu prostora. Obenem pa jo pogosto opazimo prepozno, saj se pojavi za omaro, pod pralnim strojem, pod umivalnikom in podobno. Pomembna naloga kopalniškega ventilatorja je, da odvečno vlago prenese v zunanje okolje. To je zelo energijsko učinkovit način, kako ohraniti zdravo okolje v kopalniškem prostoru.

Kako izbrati najboljši kopalniški ventilator?

Vsaka prezračevalna naprava ima določeno kapaciteto ali sposobnost delovanja. Enako kot klimatske naprave, imajo kopalniški ventilatorji namen uporabe do določene kvadrature prostora. Poleg tega pa so nekateri opremljeni s senzorjem vlage, drugi pa ne.

Kako izbrati kopalniški ventilator, aksialni/centrifugalni, stopnje ekstrakcije, kopalniške cone, izolacijska stikala in primerjava vodilnih ventilatorjev

Nekatere je tudi mogoče povezati s pametnimi napravami in so opremljeni z drugimi naprednimi zmožnostmi. Najbolje je, da se kot smernice držimo same kvadrature prostora oziroma kopalnice, ki jo želimo prezračiti. Priporočljivo je tudi, da ima sama naprava vgrajen prej omenjen senzor za vlago. To ji omogoča, da se prižge avtomatsko, ko se nivo vlage dvigne nad 50%. V vsakem primeru pa je izbira kopalniškega ventilatorja odlična naložba za ohranjanje zdravega in čistega doma.

Objave iz kategorije:

admin