Kako pogosto je potreben servis klimatskih naprav?

Servis klimatskih naprav je v primeru brezhibnega delovanja, priporočljivo opraviti enkrat letno. Najbolje, da se za to odločite pred poletjem, torej pred pričetkom hladilne sezone.

V kolikor je vaša klimatska naprava bolj obremenjena, pa je priporočljivo servis opraviti pred hladilno sezono in po koncu sezone. Tako pogost servis klimatskih naprav navadno potrebujejo predvsem tiste naprave, ki delujejo v posebnih pogojih – recimo prostori za analize, bolnišnice, zdravstveni domovi, laboratoriji, ipd.

Kdaj vemo, da je potreben servis?

Glavni pokazatelj je zagotovo vidni prah na filtrih – le te lahko večkrat na leto očistite sami, je pa dobrodošlo, da jih vsaj enkrat letno pregledajo tudi strokovnjaki! Pogostost čiščenja filtrov je odvisna od prostora v katerem se klimatska naprava nahaja. Če posplošimo, je pogosteje priporočljivo menjavati filtre v prostorih kjer bivajo domače živali, kjer so kadilci, v prostorih kjer se zadržujejo osebe z zdravstvenimi težavami – astmatiki, alergiki in tam kjer je količina prahu večja od običajne. Pogostejša menjava filtrov pa je priporočljiva tudi po prenovi prostorov.

Servis klimatskih naprav
Kdaj vemo, da je potreben servis?

Kaj nam zagotovi redni servis klimatskih naprav?

V prvi vrsti bo to brezhibno delovanje klime v času največje obremenitve, prav tako pa bo posledično naprava porabila manj energije, saj bo zaradi servisa delovala brezhibno in dosegla maksimalen izkoristek. Čiščenje je torej nujno opravilo pri vsaki klimatski napravi. Vse so namreč izpostavljene različnim vplivom, ki posegajo v njeno pravilno delovanje ter vzdržljivost. V času neuporabe, se pričnejo razvijati mikroorganizmi, bakterije in posledično virusi. Na to nas opozori neprijeten vonj, ki se prične sproščati po ponovnem zagonu. Naj vam navedemo nekatere razloge zakaj je servis klimatskih naprav tako bistvenega pomena za njihovo delovanje.

  • Izboljša učinkovitost in delovanje klimatskega sistema. Ste vedeli, da vsako leto, ko servis ni opravljen, klima izgubi kar 5% svoje učinkovitosti?
  • Pogosto je redni servis razkrije tudi kakšne manjše napake, katere lahko pravočasno odpravimo, preden privedejo do večje škode.
  • Reden servis zagotavlja tudi nizko porabo energije. Vsak servis zajema tudi rutinsko menjavo ali čiščenje filtrov. Če so slednji zamašeni ali umazani, blokirajo normalni pretok zraka in tako negativno vplivajo na učinkovitost sistema.

Kot je zgoraj navedeno, lahko za čiščenje in menjavo filtrov, občasno poskrbimo tudi sami. Toda, pozor! V primerih, ko gre za kakšne tehnološke napake, kot so nenavaden hrup, nepravilno delovanje pri izpihovanju toplega ali hladnega zraka, takrat je potrebna pomoč strokovnjaka! V omenjenih primerih, naj servis klimatskih naprav opravi pooblaščeni serviser.

Kar se tiče področja servisov, se vedno držimo načela: » Bolje preventiva, kot kurativa«!

Objave iz kategorije:

admin