Za zdravje oči so nujni redni okulistični pregledi

Težave z vidom so ene izmed najpogostejših splošnih zdravstvenih težav, ki jih občutijo ljudje. Najpogosteje se pojavljajo kot slabši vid na obe očesi, brez spremljajočih bolezenskih težav. Pogosto so povezane z genetsko nagnjenostjo, kar pomeni, da podobne težave utrpi več članov iste družine.

Težave z vidom kot družinska bolezen

Slabši vid je pogosto tako imenovana družinska zapuščina, saj se prenaša na potomce preko genov. Kljub temu, da ima težave več družinskih članov, pa so te lahko različno izražene. Medtem, ko ima lahko kdo visoko odstopanje od normalnega vida oziroma visoko dioptrijo, pa ima lahko drugi družinski član le blago slabši vid.

V osnovi opazi težave vsak posameznik, resnost le teh pa se določa v sklopu okulističnega pregleda. Prav tako se v poteku pregleda optik odloči, ali neka oseba mora nujno uporabljati pripomočke za izboljšanje vida ali ne.

Okulistični pregledi pri kroničnih boleznih

Slabši vid ali druge težave, kot je na primer vnetje ali bolečina na področju oči, se lahko pojavljajo tudi v sklopu drugih obolenj. Največkrat se pojavijo v sklopu kroničnih bolezni, kot so diabetes, revmatska obolenja in druge degenerativne bolezni. Pri teh je nujno, da se pregledi oči izvajajo redno po navodilih zdravnika.

V primeru, da gre za težave v sklopu kroničnih obolenj, je obisk optika mogoč z napotnico, ki jo izda zdravnik. V ostalih primerih se za preglede naroči vsak posameznik sam. Kadar imamo slabši vid je dobro preglede opraviti na približno dve do tri leta. Če že uporabljamo kak pripomoček za izboljšanje vida prav tako. V vsakem primeru pa moramo optika obiskati takoj, ko opazimo slabši vid. To je precej nujno opraviti, saj sicer ne moremo normalno opravljati vsakodnevnih opravil.

Vožnja zahteva oster vid

Predvsem pazljivi moramo biti pri vožnji. Pri tej tudi najhitreje opazimo slabši vid, saj hitro premikanje vozila povzroča, da se morajo oči nenehno prilagajati na novo sliko. Pri tem je morebitni slabši vid zelo hitro izražen. Del odgovornosti voznika predstavlja, da sam poskrbi za oster vid. Kadar nastane kakšna škoda zaradi slabšega vida voznika, le ta kazensko odgovarja. Seveda pa je že zaradi lastnega zdravja primerno poskrbeti za ustrezen vid.

Preberite tudi članek Siva mrena nastaja zaradi kopičenja beljakovin in se odpravite na okulistični pregled, če ste opazili simptome sive mrene.

Ali veste da kurkuma kapsule izboljšujejo splošno zdravje in počutje. Zakaj? Ker vsebujejo aktivno sestavino z biološkimi lastnostmi, ki mu pravimo tudi kurkumin. Več o teh kapsulah pa si lahko preberete s klikom na povezavo.

Objave iz kategorije:

admin