Temeljit okulistični pregled v povprečju traja do pol ure časa

V času okulističnega pregleda se lahko s strokovnjakom pogovorite tudi o izbiri vrste stekel, o brezplačnem nakupu očal ter podobno. Dandanes je naročanje na okulistični pregled možno tudi preko telefona, elektronske pošte in celo preko posebnega spletnega obrazca. Če očala že uporabljamo, jih je potrebno nujno prinesti s seboj na pregled.

Pregled za kontaktne leče

Okulistični pregled predstavlja precej širok pojem, saj nam specialist lahko na tovrstnem pregledu pregleda oziroma ponudi marsikaj. Na voljo je tudi poseben pregled za kontaktne leče. Ta zajema meritev točne dioptrije, meritev bazne krivine očesa, pregled solznega filtra, meritev očesnega pritiska.

Korekcijska očala delujejo tako, da upogibajo svetlobo, ki vstopa v oko, kar pomaga očesu, da se jasneje osredotoči na predmete.

Na podlagi vseh omenjenih meritev nato strokovnjak oziroma optometrist ugotovi, ali ste sploh primeren kandidat za nošenje leč. Če ste, vam glede na izmerjeno dioptrijo, solzni film, bazno krivino očesa ter glede na namen nošenja kontaktnih leč določi, katera vrsta leč je najprimernejša za vas. Na trgu je na razpolago velika izbira tovrstnih pripomočkov za boljši vid. Ob tem pa velja seveda poudariti, da številne vrste niso primerne za vsakogar.

Udobno in neškodljivo nošenje kontaktnih leč

V primeru dioptrije se lahko odločimo za očala ali pa za kontaktne leče. Omenili smo že, da prav vsak pacient ni nujno primeren kandidat za nošenje leč. Če že, pa mora skupaj s strokovnjakom poskrbeti za takšne leče, ki bodo za nošenje kar se da udobne in seveda povsem neškodljive.

Udobje ter neškodljivost leč za boljši vid je v veliki meri odvisno zlasti od prepustnosti kisika pa tudi od vsebnosti vode v kontaktnih lečah. Strokovnjak mora torej svoji stranki predpisati leče, za katere meni oziroma dobro ocenjuje, da ne škodujejo očem posameznika in da so narejene iz povsem primernega materiala. Lahko se odločite tudi za napredna foto stekla na očalih za korekcijo vida, vendar samo z uporabo enega para očal, ker se prilagodijo pogojem svetlobe v našem okolju.

Objave iz kategorije:

admin