Kako se obdavči prodaja nepremičnine na Hrvaškem?

Pri prodaji nepremičnine na Hrvaškem se slovenski državljani soočijo z obdavčitvijo v obeh državah. Slovenski lastniki nepremičnin na Hrvaškem, ki se odločijo za prodajo, so podvrženi davkom tako v Hrvaški kot tudi v Sloveniji. Ob prodaji nepremičnine na primer nepremičnine Hrvaška Istra ob morju jih čaka plačilo davka na promet z nepremičninami na Hrvaškem ter dohodnine od dobička od kapitala ali davka na kapitalski dobiček v Sloveniji.

Triodstotni davek na Hrvaškem

V skladu s hrvaško davčno zakonodajo je promet z nepremičninami obdavčen s triodstotnim davkom, kar je za eno odstotno točko več kot v Sloveniji. Lastniki nepremičnin na Hrvaškem morajo plačati ta davek ob prodaji nepremičnine. V Sloveniji se lastniki nepremičnin soočijo s plačilom davka na kapitalski dobiček, če so nepremičnino pridobili po 1. januarju 2002. Ta davek je obvezen za vsako fizično osebo, ki proda nepremičnino v manj kot 20 letih od pridobitve, bodisi nakupa, darila ali dedovanja.

Raziskujte nepozabne kotičke Istrske obale in uživajte v čarobnosti tega edinstvenega območja.

V Sloveniji je plačilo davka na dobiček ob prodaji nepremičnine običajno pravilo, razen če izpolnjujete posebne pogoje. Izjema velja le, če ste imeli v nepremičnini prijavljeno stalno prebivališče ter v njej dejansko bivali vsaj tri leta pred prodajo. Pri tem je pomembno, da so izpolnjeni vsi pogoji hkrati, saj finančne institucije skrbno preverjajo vašo preteklost.

Oddajanje nepremičnin na Hrvaškem lahko predstavlja finančno in čustveno breme. Če želite biti oproščeni davka, morate v nepremičnini dejansko prebivati vsaj tri leta, kar zahteva dokaze v obliki prič in računov. Le prijava stalnega prebivališča ne zadostuje, saj finančna uprava zahteva dodatne dokaze.

V Sloveniji veljajo podobna pravila glede davčnih obveznosti pri prodaji nepremičnin. Če niste lastnik nepremičnine vsaj 20 let ter ste v treh letih pred prodajo imeli prijavljeno začasno prebivališče na drugem naslovu, ste dolžni plačati davek na kapitalski dobiček.

Davčne stopnje na Hrvaškem

Večina lastnikov nepremičnin na Hrvaškem, ki niso bivali v njih 20 let, se sooča s plačilom dohodnine od kapitalskega dobička. Višina davka je odvisna od obdobja lastništva. Začne se pri 27,5-odstotni obdavčitvi, nato pa se s petletnim lastništvom stopnja zmanjšuje. Po petih letih je 20 odstotkov, po desetih 15 odstotkov, po petnajstih pa 10 odstotkov.

Davčna osnova se izračuna kot razlika med vrednostjo nepremičnine ob nakupu in prodaji. Vključuje kupnino, stroške investicij na nepremičnini, vzdrževalne stroške ter morebitne davke na dediščino ali darila. Vrednost ob nakupu se lahko poveča tudi z davkom na promet z nepremičninami in stroški cenitve ob nakupu.

Objave iz kategorije:

admin