Priložnost za odpravljanje vzrokov in simptomov duševnih motenj

Vse več ljudi trpi za najrazličnejšimi duševnimi motnjami. Pravi vzrok zanje je včasih težko najti, zato je tudi zdravljenje otežkočeno. Psihoterapija pa je v takšni situaciji zagotovo odlična priložnost za odpravljanje vzrokov pa tudi simptomov.

Kakovostna psihoterapija pa ne odpravlja samo vzrokov ter simptomov duševnih motenj, temveč tudi čustvenih težav, stisk, težav, ki so povezane z medosebnimi odnosi ter podobno. 

Definicija psihoterapije 

Psihoterapija se ukvarja z zdravljenjem duševnih težav oziroma motenj. V sodobnem času se pogosto označuje oziroma pojmuje kot samostojna znanstveno-strokovna disciplina. Strokovnjaki, torej psihoterapevti, se pri zdravljenju naslanjajo na različne psihološke metode.

Psihoterapevt pa je oseba, ki je ustrezno usposobljena in kvalificirana kot strokovnjak. 

Cilj psihoterapije 

Psihoterapija omogoča, da je v postopku zdravljenja v ospredje postavljen cilj obravnave posameznika. Temelji cilj pa je preoblikovati oziroma odstraniti simptome, spremeniti moteče oblike doživljanja in vedenja. Izjemno pomemben cilj je tudi na dober način podpreti osebno rast človeka oziroma doseči spremembe, ki bi posamezniku omogočile boljšo izrabo potencialov, obenem pa še  bolj kakovostne odnose ter življenje na sploh. 

Ključen je odnos med pacientom in psihoterapevtom 

Psihoterapija vam je lahko v izjemno veliko pomoč, vendar je eden od pogojev za uspešno delo oziroma proces tudi ta, da se s svojim izbranim psihoterapevtom dobro ujamete. 

Pri izbiri ustreznega psihoterapevta je najbolje, da se obrnete na prijatelje ali sorodnike, ki so s tem že imeli izkušnje. Oni vam bodo dobro znali svetovati tudi to, kdo je dober psihoterapevt in zakaj. 

Sicer pa je veliko dobre ponudbe tudi na spletu, kjer svoje delo predstavljajo vrhunski psihoterapevti. Najbolje bo, da si podrobneje pogledate njihovo delo, nato pa tudi s pomočjo spletnega foruma ugotovite mnenja njihovih strank. 

Koristna literatura 

Še preden se odločite za dobrega psihoterapevta, si kupite še kakšno dobro knjigo, kjer si boste lahko natančneje prebrali, kaj sploh psihoterapija je, kakšen mora biti dober psihoterapevt, kako vam lahko najbolje pomaga ter podobno. 

Tudi na spletu lahko naletite na kar nekaj koristnih spletnih strani, kjer je napisano veliko dobrega in kakovostnega o tej disciplini. Lahko preverite tudi spletno stran mojpsihoterapevt.si, kjer so dostopni številni dobri članki o tem, kaj je psihoterapija in na kakšen način vam lahko pomaga psihoterapevt. 

Objave iz kategorije:

admin