Menstrualne težave se lahko blažijo tudi s pomočjo telovadbe

Menstrualne težave so pri ženskah precej pogost pojav. Pri boleči menstruaciji je dobro najprej ločiti, ali gre za primarno ali morda sekundarno dismenorejo. Za primarno je značilno, da v rodilih pravzaprav ne najdemo patološkega stanja. To pomeni, da je bolečina posledica povečane sinteze prostagladinov v steni maternice. V primeru sekundarne pa je govora o nekem patološkem stanju v ženskih rodilih, ki je tudi razlog za bolečino.

Za ženske, ki imajo težave pri menstruaciji, se priporoča uživanje zdravih maščob. Dober vir so ribe, semena, olja, skuta, jajc, avokado, oreščki. Takšna hranila so nujno potrebna za sintezo hormonov v telesu. Dobra izbira so tudi zelenjava in začimbe.

Blaženje menstrualnih bolečin

Pri blaženju bolečin pri menstruaciji ključno vlogo igra tudi telovadba. Dokazano je, da imajo ženske, ki redno vadijo, pogosto precej bolj redne cikluse, in to z manj obilnimi krvavitvami in bolečinami. Nekoliko bolj intenzivna vadba se priporoča med ter nekaj dni po ovulaciji. Telesu se namreč tedaj pomaga izločiti odvečni estrogen.

Telovadba pomaga pri blaženju menstrualnih težav.
Intenzivnejša vadba pred menstruacijo pomaga izločiti odvečni estrogen. S tem se lahko izognemo menstrualnim bolečinam.

Preventivne ukrepe pa zamudite, če bolečina oziroma menstrualne težave že nastopijo. V tem primeru je najboljša rešitev počitek. Telo se bo lahko umirilo ter obnovilo, posledično bolečina postane bolj znosna.

Ogreta stopala in trebuh

Za boleče menstruacije zelo prija tudi toplota. Ženska naj si tedaj ogreje stopala pa tudi trebuh. Kadar so naša stopala topla, se v resnici pogreje še trebuh. Dober pripomoček je termofor ali grelna blazina. Prav tako je dobrodošla nežna krožna masaža trebuha. Tej lahko dodate masažno olje kamilice, sivke ali rožmarina.

Toplota pomaga olajšati krče pri menstruaciji. Tedaj je treba ogreti stopala pa tudi trebuh. Dober pripomoček za to je termofor.

Za menstrualne težave lahko pomaga tudi tehnika vizualizacije.

Preberite več: https://www.abcbolezni.com/menstrualne-tezave-se-lahko-blazijo-tudi-s-pomocjo-telovadbe/

Objave iz kategorije:

admin