Izboljšanje možnosti za zanositev

Zanositev ni kar samoumevna, temveč morate zanjo izpolnjevati več pogojev. V prvi vrsti je pomembno, da je semenčic, ki jih izloči moški, dovolj in da so normalno gibljive; na ta način lahko v čim krajšem času pridejo do jajčeca. Prav tako morajo biti sposobni tudi ženski spolni organi, da lahko semenčice pospremijo do jajčeca v pravem času meseca. 

Prav tako pa je zanositev odvisna tudi od hormonskega ravnovesja ter izliva semenčic v času ovulacije. Možnost zanositve lahko precej izboljšate, če upoštevate nekatera nasvete. 

Zdrav življenjski slog ženske in moškega 

Ste vedeli, da so plodni dnevi v večji meri lahko odvisni od vašega okolja? Tako, na primer, na zanositev vpliva že sam delež maščobnih celic v vašem telesu. Ravno zato je izjemno pomembno, da se redno ukvarjate z vsaj eno od športnih aktivnosti, najbolje kar štirikrat na teden po pol ure. Na ta način si boste zagotovili tudi uravnavo telesne maščobe. 

Kofein in nikotin zelo zastrupljata telo, obenem pa bistveno zmanjšujeta možnost za zanositev. Omenjeni drogi vplivata na spremembe DNK in na ta način lahko zelo slabo vplivata na fertilnost semenčic ter jajčec. 

Stres in slabo počutje na vas negativno vplivata nasploh. Zaradi njiju imate lahko nereden menstruacijski ciklus ter zmanjšano število semenčic ob ejakulaciji. Priporočamo vam, da v času, ko si želite zanositi, opustite prav vse stresne dejavnosti. Raje si poiščite načine dobrega sproščanja, na primer ukvarjajte se z jogo, izvajajte dihalne vaje

Na proizvodnjo spermijev vpliva tudi telesna temperatura. Ti namreč potrebujejo stalno telesno temperaturo, izjemno slabo pa se odzivajo, če je ta povečana. Dvig temperature lahko povzročajo tesna oblačila, kolesarjenje ter delo s prenosnikom v naročju. 

Pogovor z ginekologom 

Čeprav morda upoštevate vse nasvete, pa kljub temu ne morete zanositi. V takem primeru je vsekakor najbolje, da se pogovorite s svojim ginekologom. Ta vam lahko poda oceno plodnosti in preveri še vaše biološke dejavnike zanositve. Potrebne so še druge preiskave. Po vseh preiskavah se večinoma odkrije pravi vzrok, zakaj do zanositve ne pride. Nato se s pomočjo strokovnjakov uberejo  nadaljnji cilji koraki za nosečnost, ki pa so v veliki meri tudi zelo uspešni. 

Objave iz kategorije:

admin