Nespečnost je vse pogostejša težava

Pogosto koga slišite tarnati nad tem, da ponoči nikakor ne more spati. Verjetno se s tem kdaj pa kdaj spopadate tudi sami. Na sploh je nespečnost vse pogostejša težava. Medtem ko jo nekateri povezujejo s stresom, drugi menijo, da je zanjo v veliki meri lahko krivo neprimerno ležišče. Tretji pa so mnenja, da se vzrok skriva čisto nekje drugje.

Ko se nas torej loteva nespečnost, takoj pričnemo iskati najrazličnejše izdelke, ki bi nam pri tem lahko vsaj malce pomagale. Ob tem pa nikakor ne smemo pozabiti na to, da je daleč najpomembneje, da najprej odkrijemo, kaj je sploh vzrok za takšno stanje.

Uživanje kofeina vpliva na slab in nemiren spanec

Med drugim je za nespečnost lahko krivo tudi pozno uživanje kofeina. Še zdaleč ne drži samo to, da je vaše spanje moteno samo v primeru, če pijete pravi čaj ali pa kavo ter druge napitke s kofeinom pozno zvečer. Številni imajo namreč težave z nespečnostjo, tudi če takšen napitek uživajo v popoldanskem času, tam nekje od 16. ure dalje.

Za nespečnost je lahko krivo tudi pozno uživanje kofeina, zato zadnjo kavo spijte nekje do treh popoldne..

Če je torej nespečnost nedavno prišla v vaše življenje in ste do sedaj kofeinske napitke uživali, ko se vam je to zahotelo, poskrbite, da boste zadnji takšen napitek spili nekje od dveh ali pa treh popoldne. Pozneje se takšnim pijačam raje na veliko izognite.

Uživanje težke hrane v poznih večernih urah

Tudi težek želodec je lahko eden od vzrokov za nespečnost. Če smo pred spanjem zelo siti in nas ob tem ščemi še v želodcu, potem bomo zagotovo zelo težko zaspali. Pred spanjem na sploh ni primerno oziroma priporočljivo uživati mastne in ocvrte hrane ali jedi, ki napenjajo, denimo fižol. V veliki meri se je treba izogniti tudi hrani, ki povzroča zgago.

Zvečer raje posegajte po živilih, ki sproščajo in umirjajo telo ter duha, obenem pa spodbujajo tudi k prijetnemu sladkemu spancu.

Gledanje vznemirljivih filmov

Ne nazadnje so na nespečnost lahko krivi tudi vznemirljivi filmi, ki jih gledamo pozno zvečer oziroma tik pred spanjem. Zlasti to velja za pretresljive drame, grozljivke pa tudi kakšne druge vrste filmov oziroma nadaljevank, nanizank ter oddaj z nekoliko bolj nenavadno vsebino.

Kaj vse povzroča težave z nespečnostjo?

Zvečer je bolje, če si raje ogledamo filme s kakšno lažjo vsebino. Še bolje pa je, če v roke vzamemo kakšno manj zahtevno knjigo, ki nas lahko dobro sprosti. Nič ne bo narobe, če pred spanjem rešujemo tudi kakšno križanko. Verjetno nas nespečnost zaradi nje ne bo motila.

Objave iz kategorije:

admin