Razlike med različnimi vrstami motornih olj

Ko izbiramo motorno olje, imamo na voljo kar nekaj različnih vrst. Motorna olja so lahko sintetična, polsintetična ali pa mineralna. Pogosto lahko zasledimo, da je sintetična vrsta daleč najbolj kakovostna. Pa je temu res tako? Na sploh v povezavi s tem obstaja kar nekaj dvomov, zato ni čudnega, da se mnenja o najboljši vrsti olja za motor lahko med seboj kar precej razlikujejo.

Kljub omenjenemu pa se lahko tudi že na podlagi lastnosti posamezne vrste motornega olja odločimo za najprimernejšega.

Lastnosti sintetičnega olja za motor vozila

Sintetična motorna olja se pridobivajo na podlagi rafiniranih baznih olj. Dodajajo se jim najrazličnejši primerni aditivi. Prav tako se lahko v celoti sintetizirajo kar v laboratoriju. Njihova ključna naloga je omogočiti oksidacijsko ter toplotno stabilnost, odpraviti tvorjenje usedlin in omogočiti boljšo zaščito motorja pred korozijo ter obrabo.

Castrol EDGE uspešno zmanjšuje trenje
Olje Castrol EDGE s tehnologijo Fluid TITANIUM fizično lahko preobrazi svojo strukturo tako, da učinkovito preprečuje dotikanje delov iz kovine in uspešno zmanjšuje trenje.

Na sploh je takšna vrsta olja namenjena za sodobne motorje visokih zmogljivosti. Ima dolgo življenjsko dobo. Sestava takšnega motornega olja je tako superiorna, da je torej ne zmoremo nadomestiti s pogostejšo zamenjavo mineralnega olja.

Kaj je značilno za polsintetična motorna olja?

Polsintetična olja za motor avtomobila so označena kot mešanica sintetičnega ter mineralnega olja. Prav tako so tej vrsti dodani primerni aditivi. V tem olju je delež sintetičnega olja največ 30 %. Slednje pomeni, da so takšna olja po sestavi pa tudi po sami kakovosti precej bližje mineralnim oljem. Četudi bi vsebovala zgolj 1 % sintetičnega olja, bi jih vseeno imenovali polsintetična.

Castrol Edge Professional V 0W20 – 11000km test 100°C 2kg

Pomembno je, da tudi tovrstna motorna olja kupujemo zgolj od preverjenih ter uglednih proizvajalcev. Osredotočiti se je treba predvsem na premijske blagovne znamke.

Objave iz kategorije:

admin