Delovanje avto karoserije med vožnjo

Vsi avtomobilski deli imajo omejeno življenjsko dobo. Slednjo lahko podaljšamo na različne načine. Najbolj pomembno je, da dobro vzdržujemo avto karoserijo in motor. Oba dela sta izjemnega pomena za dolgo življenjsko dobo vozila.

Karoserija daje videz avtomobilu. Pod avto karoserijo spada ogrodje nad šasijo, torej je karoserija nekakšen okvir, kamor proizvajalec avtomobila obesi ostale dele. Okvir karoserije tako skrbi za to, da vozilo stoji pokončno in da se lahko nanjo pritrdijo premični deli, kot so kolesa, motor, pogonska gred in vzmetenje. 

Avto karoserija je bistvena za doseganje najvišjih varnostnih standardov
Avto karoserija je sestavljena iz veliko različnih delov

Deli avtomobilske karoserije

Deli karoserije so vse posamezne komponente, ki sestavljajo karoserijo. Namenjeni so za varnost, absorpcijo energije ter razpršitev energije ob udarcih in trkih. Med vožnjo ščitijo potnike pred vremenskimi vplivi ter omogočajo udobje med vožnjo.  Zaradi vseh sestavnih delov karoserije je vožnja omogočena ne glede na čas v dnevu ali stanje na cestišču. Vsi sestavni deli vplivajo tudi na kvaliteto vožnje ter na aerodinamiko. Med sestavne dele avto karoserije spadajo:

 • Paneli,
 • Odbijač.
 • Okna,
 • Žarometi in drugi deli razsvetljave,
 • Stranska ogledala,
 • Spojlerji,
 • Pokrov prtljažnika,
 • Vratne kljuke,
 • Mreža hladilnika,
 • Plinske vzmeti,
 • Zaščitni in dekorativni trakovi.

Samonosne avto karoserije nove generacije

Samonosna avto karoserija se uporablja pri avtomobilih z nižjim težiščem, manjšo maso in boljši aerodinamiko. Zaradi večjega nadzora nad zmečkljivimi conami so samonosne avto karoserije najbolj varne.

Samonosne avto karoserije nove generacije
Avto karoserija avromobila znamke Audi

Vsi deli avtomobila so v tovarni testirani in prilagojeni tako, da preprečujejo smrtonosne posledice trka. Dobro narejena avto karoserija je bistvena za doseganje najvišjih varnostnih standardov.

plasti?na zaš?ita odbija?a je odli?na rešitev

Morda vas zanima tudi Učinkovita zaščita za zadnji odbijač vozila

Verjetno se je tudi vam že kdaj pripetilo, da ste pri vnašanju prtljage ali česa drugega nenamerno poškodovali zadnji odbijač svojega vozila. Koristila bi vam plastična zaščita odbijača, ki jo lahko kupite v dobro založeni specializirani prodajalni z avto deli.

Izboljševanje zmečkljivih con vozila

Zaradi pogostih testov trka vozila so se zmečkljivi deli karoserije izjemno zboljšali tako v kvaliteti kot v vzdržljivosti. Med testiranjem preverjajo posamezne cone, ki so šibkejše in se med trkom najbolj zmečkajo in najbolj absorbirajo energijo.

Okoli kabine je narejena posebna lupina oziroma dodatno ojačana varnostna celica, ki ima dodane posebne ojačane nosilce in močno jeklo, ki zadržijo največ sile.

Material karoserije za manjše poškodbe potnikov

Vsako leto proizvajalci vozil iščejo nove materiale ali izvedbe avto karoserije, da bi preprečili poškodbe potnikov. Največ avtomobilov ima jekleno ogrodje ali delno aluminijasto. Dražji avtomobili imajo več aluminija, kot cenejši. Avtomobili višjih cenovnih razredov imajo vgrajena tudi ogljikova oziroma karbonska vlakna. Karbonska oziroma ogljikova vlakna pripomorejo k temu, da je avto lažji in bolj vodljiv. Obenem je karoserija toga, kar preprečuje zmečkanje ob trku.

Objave iz kategorije:

admin