Kaj v vozilu omogoča volanska letev?

Volanska letev v vozilu omogoča, da se želena smer obračanja volana lahko prenaša na kolesa. Obroč volana je preko volanskega droga povezan s tako imenovanim pastorkom. Ta pa je preko zobate letve povezan z jarmovim drogom, vzvodi in prek vpetja s kolesi. Ta pa zagotavljajo smer vrtenja.

Seveda se letev volana lahko z uporabo vozila tudi obrabi, poškoduje ali celo povsem uniči. Vzroki ter znaki za to pa so seveda lahko povsem različni. Navadno je obraba posledica povsem normalne rabe tega dela v avtu. Uničenje oziroma poškodba volanske letve pa lahko nastane kot posledica delovanja večjih sil, na primer v primeru bolj močnega udarca kolesa ob različne ovire.

Menjava volanske letve

Izrabljeno, uničeno oziroma poškodovano letev volana je seveda možno zamenjati z novo, lahko tudi z obnovljeno ali pa rabljeno, ki je še dovolj kakovostna za uporabo. V nekaterih primerih lahko na primer zamenjamo zgolj samo tiste dele letve volana, ki so poškodovani. Odločitev glede na omenjene možnosti pa je odvisna predvsem od lastnika vozila.

Kako odpraviti težave in popraviti volansko letev za težave s krmiljenjem?

Pomembno je, da se zamenjava volanske letve zaupa izkušenemu strokovnjaku oziroma avtomehaniku in da takšne menjave ne opravljamo v lastni režiji.

Letev volana kot del krmilnega sistema

Sicer pa je volanska letev najpogosteje označena kot del krmilnega sistema. V sodobno zasnovanih vozilih je krmiljenje najpogosteje omogočeno preko sistema, ki mu v pogovoru radi rečemo kar zobata letev oziroma pravimo, da ima avto volan z zobato letvijo.

Volanska letev za krmiljenje vozila
Volanska letev v vozilu omogoča, da se želena smer obračanja volana lahko prenaša na kolesa.

Ponudba obnovljenih zobatih letev

Vemo, da nova, originalna volanska letev oziroma zobna letev lahko predstavlja kar visoko investicijo. Posledično so se pričele uveljavljati ponudbe za obnovljene takšne elemente za avto. V vsakem primeru pa je treba paziti na to, da ima ponudba izdelka primerno garancijo.

Ko uveljavljamo garancijski rok za volansko letev, navadno potrebujemo račun pa tudi potrdilo o strokovni montaži. Vse to mora biti potrjeno z žigom in s podpisom avtomehanika. Zamenjavo volanske letve pa, kot smo že omenili, prav tako zaupamo izkušenemu mehaniku za avtomobile.

Naročilo nove ali rabljene volanske letve

Dandanes kakovostne nove ali rabljene avto dele lahko naročate kar v spletnih prodajalnah, ki so seveda posebej namenjene za prodajo takšnih izdelkov. Gre torej za specializirane prodajalne, ki vam lahko preko spleta omogočajo tudi nakup nove ali rabljene volanske letve oziroma zobate letve.

Objave iz kategorije:

admin