Vloga in pomen volanskih končnikov

Lastniki ali uporabnikovo avtomobilov najverjetneje veste, kaj so končniki in čemu služijo. Končnik je torej kroglični zglob, ki je nameščen na desni ter levi strani pri obeh zunanjih delih volanskega droga. Končniki na drogu krmila prenašajo silo, in sicer na priključne sestavne dele. Kompenzirajo premike v dveh dimenzijah.

Končnik
Končnik je torej kroglični zglob, ki je nameščen na desni ter levi strani pri obeh zunanjih delih volanskega droga.

Odpornost in varnost končnikov v vozilu igrata izjemno pomembno vlogo. Posledično so končniki kar precej podvrženi stalnemu optimizacijskemu postopku, v katerem se uporabljajo najsodobnejše tehnologije, na primer posebna ohišja, sestavni deli iz gume visoke kakovosti.

Preverjanje kakovosti končnikov

Kakovost volanskih končnikov za avto ne nazadnje preverite lahko kar sami. To najlaže storite z opazovanjem pri vožnji na luknjasti cesti oziroma na neravnem terenu. Če je v končnikih prisotna zračnost, pri manjših spremembah smeri volana v enaki meri ne spremenijo smeri vožnje oziroma samih koles. To vozniku daje občutek nepopolne kontrole nad avtom. Smer koles se namreč ne spreminja za toliko, kolikor bi se morala v resnici oziroma v primeru, če bi pri končnikih ne bi bila prisotna zračnost.

Končniki so torej potrebni menjave, kadar v njih pride do zračnosti. Zračnost v končnikih pa je posledica sunkovite vožnje po neravnem terenu. Po drugi strani pa je jasno, da knčniki z leti oziroma s številom prevoženih kilometrov tudi slabijo. Če je zračnost v končnikih večja, lahko v vožnji po neravni cesti slišite močnejše udarce. Če vam torej končniki ne zagotavljajo optimalne spremembe ob spremembi smeri volana, to pomeni, da so stari, obrabljeni oziroma so manj ugodne kakovosti.

Popravilo ali izdelava novega končnika

Ko se boste zanimali za popravilo ali izdelavo novega končnika, boste na trgu naleteli na nemalo ponudb. Različna podjetja vam ponujajo različne cene. V povprečju pa vas bo popravilo ali menjava novega končnika stala nekje med 10 in 40 evri. Cena je zlasti odvisna od vrste končnika; ali so končniki namenjeni za traktor, avto ali katero koli drugo prevozno sredstvo. Cena je ne nazadnje odvisna tudi od same dimenzije.

Preberite si še naslednji članek: Vožnja z avtomobilom v nepredvidljivih razmerah

Snežne verige vam bodo pozimi pomagale prevoziti zasnežen hrib ali zaledenelo cesto. Z njimi se boste lahko odpeljali tudi tja, kamor sicer ne bi mogli priti. Kako

Popravilo ali izdelava novega končnika v povprečju traja pol ure. Seveda je v veliki meri vse ponovno odvisno tudi od samega ponudnika. Tega lahko najdete tudi kar preko spleta. Odlična izbira je na primer spletna stran silux.si.

Preberite si še naslednji članek: Šest znakov obrabe amortizerjev

Objave iz kategorije:

admin