Šest znakov obrabe amortizerjev

Med vožnjo so vsi elementi podvozja ves čas obremenjeni. Najbolj  obremenjeni so amortizerji. Z dolgotrajno rabo in vsakodnevno obremenitvijo se njihova funkcionalnost in varnost zmanjšuje. Izpostavimo lahko šest jasnih znakov obrabe amortizerjev in sicer daljša zavorna razdalja, drsenje med zaviranjem, tresenje, spreminjanje smeri vožnje, ropotanje in rožljanje ter neenakomerna obraba gum. Čim se boste z njimi seznanili, boste pravočasno zaznali obrabo in jih zamenjali. S pravočasno menjavo boste namreč preprečili večje poškodbe podvozja in dodatno obrabo drugih elementov.

Daljša zavorna razdalja in drsenje

Obrabljeni amortizerji  (https://www.silux.si/izdelki/podvozje-in-pogon/vzmetenje-blazenje/blazilniki-amortizerji) podaljšajo zavorno razdaljo tudi za dvajset ali več odstotkov. Daljša zavorna razdalja je nevarna ne samo za vas, temveč tudi druge udeležence v prometu. V primeru nenadne spremembe na cestišču, bo ne glede na vaš hiter reakcijski čas lahko prišlo do nesreče s smrtnim izidom. V kolikor ste opazili podaljšano zavorno razdaljo in morebitno tresenje ter drsenje vozila med zaviranjem, morete nemudoma zamenjati blažilce.

Tresenje in priklon vozila

Jasna kazalca obrabljenosti sta tudi tresenje in priklon sprednjega dela vozila med zaviranjem.  Med zaustavljanjem avtomobila namreč ne sme priti do priklona ali kakršnegakoli večjega nagiba avtomobila. Zaradi obrabe je zmanjšan tudi vaš nadzor nad vozilom, kar je posebej nevarno v nejasnem, vlažnem in deževnem vremenu. Avto lahko zdrsi po cestišču, ne glede na vaše vztrajno zaviranje in vrtenje volana. Obrabljeni amortizerji so tako potencialno nevarni za vas in vse prisotne v okolici vašega avtomobila.

Obrabljeni amortizerji privedejo do  neenakomerne obrabe pnevmatik

Med vožnjo obrabljeni amortizerji rožljajo in se tresejo. To se odraža tudi v vibracijah na volanskem obroču med vožnjo. Pri visoki hitrosti boste opazili, da je zmanjšan kontakt med pnevmatiko in cestiščem. Slednje se odraža tudi v neenakomerni obrabi pnevmatike, kar se jasno vidi pri njihovem pregledu. Nadaljnja vožnja s poškodovanimi amortizerji privede tudi do nepotrebne večje obrabe gum. Posledično boste namesto manjšega zneska za zamenjavo blažilcev, odšteli nekaj sto evrov za zamenjavo obrabljenih pnevmatik. Temu bi se s pravočasnim ukrepanjem in novimi amortizerji lahko izognili.

Najem avtodoma. Najemite udoben ter bogato opremljen avtodom s katerim se boste lahko zapeljali na nepozabno popotovanje po ugodni ceni. Preberite več …

Objave iz kategorije:

admin