Izbris diska je pomemben pred prodajo računalnika

Računalniki so postali naši dnevni spremljevalci v osebnem in poslovnem življenju. Tako je dandanes življenje brez njih nemogoče. Vedno pa pride dan, ko moramo prodati, zavreči ali se drugače znebiti našega računalnika. Do tega lahko privede zastarelost strojne opreme, nadgradnja sistema, strojne okvare ipd. V vsakem primeru pa moramo prej poskrbeti za čiščenje diska. Tako zagotovimo, da ne bo v spominu našega računalnika ostalo nič uporabnega. S tem pa se zavarujemo pred nepridipravi, ki bi se lahko okoristili naših osebnih podatkov.

Restavracija izbrisanih podatkov
Izbrisane podatke je možno restavrirati

Izognimo se mnogim žrtvam kraje podatkov

Glavni namen, ki ga ima čiščenje diska, je zavarovanje naših podatkov. Te podatki so lahko:

  • Gesla
  • Bančni podatki
  • Podatki za dostop do Wi-Fi omrežja
  • Kontaktni podatkih naših prijateljev in poslovnih oseb
  • Uporabniška imena za različne spletne strani
  • Drugi občutljivi poslovni in osebni podatki

Ko se disk očisti, ni možno z njega presneti kakršnih koli občutljivih podatkov, ki bi jih nepridipravi lahko izkoristili v svoje namene. 

Po svetu se več deset milijonom ljudem zgodi, da ker niso odstranili vseh informacij iz svojega računalnika, postanejo žrtev kraje identitete.

Izbrisane podatke je možno restavrirati

Veliko uporabnikov računalnika se ne zaveda, da ko izbrišemo podatke z računalnika, so ti še vedno prisotni na trdem disku. Operacijski sistem jih samo označi za izbrisane, dokler jih naključno ne prepiše s svežimi podatki. Tako je možno z navadnega računalnika restavrirati podatke, ki so stari po več mesecev ali celo let.

To je tudi razlog, da je čiščenje diska priporočljivo izvesti samo s strani profesionalcev, kot jih bomo našli na resevanje-podatkov.anni.si. Strokovnjaki opravijo izbris z uporabo posebne programske opreme, kot tudi strojne opreme. Možno pa je tudi, da se opravi samo uničenje diska, če so na njem izredno občutljivi bančni in drugi podatki.

Ali je potrebno tudi čiščenje SSD diska?

SSD diski delujejo nekoliko drugače, kot navadni klasični trdi diski. S tem je predvsem mišljeno to, da ne vsebujejo mehanskih delov, kot so magnetne plošče in električni motorček. Tudi podatki se na SSD disk zapisujejo drugače, saj jih sčasoma s TRIM komando izbriše. Še vedno pa je možnost obnoviti ključne informacije z delujočih ter tudi nedelujočih SSD-jev.

Če prodajamo računalnik, ali pa ga bomo zavrgli, je močno priporočeno, da prej opravimo čiščenje diska. Tako bomo lahko veliko bolj sigurni v to, da na njem ne bo nobenih uporabnih informacij. To pravilo velja za namizne računalnike, prenosnike ter tudi tablice. Če pa čiščenje ni možno, pa je priporočljivo odstraniti disk iz sistema, dokler ga pravilno ne očistimo ali uničimo.

Objave iz kategorije:

admin