Kosilnice za košnjo trave

Košnja trava je lahko pravi užitek, če imamo primerno kosilnico. Poleg vonja, ki ga spusti trava in izgleda sveže pokošenega travnika, smo naredili veliko za zdravje svojega okolja. Ko potrebujemo novo napravo za košnjo, smo dostikrat lahko precej zmedeni, saj je ponudba ogromna. Poleg tega pa obstaja veliko različnih vrst naprav, ki se med seboj precej razlikujejo. Da bi vam pomagali pri izbiri, smo za vas napisali ta kratek vodič o vsem, kar morate vedeti o kosilnicah.

Samohodne, traktorske in robotske kosilnice

Izbira samohodne, traktorske ali robotske kosilnice je v veliki meri odvisna od velikosti travnika, ki ga želimo oskrbeti. Vsaka vrste naprave ima svoje prednosti, niso pa vse enake.

Ročna vretenasta kosilnica
Ročna vretenasta kosilnica Jacobsen PGM 22

Poglejmo si glavne značilnosti kosilnic, ki so:

 • Samohodne

  To vrsto naprav porivamo pred seboj in tako kosimo travo. Velikokrat so opremljene z motorjem, ki poganja samo napravo. So izjemno popularne, saj so cenovno ugodne in z njimi lahko oskrbimo tudi malo večje travnike in druge površine.

 • Robotske

  Najnovejši izum pri košenju trave. Robotska kosilnica uporabljaj umetno inteligenco, da pokosi travo. Prednost je ta, da tako kosilnico pustimo samo, da opravi košnjo in se sama ugasne. Primerne so za oskrbo manjših površin in travnikov.

 • Traktorske

  Velike površine zahtevajo avtomatiziran pristop. Traktorska kosilnica je tista na katero se lahko usedemo in jo usmerjamo kot vozilo. Je idealna rešitev za velike travnike, saj hitro opravimo košnjo izredno učinkovito.

 • Funkcije in zmožnosti samohodnih kosilnic

  Ko se odločamo za samohodno kosilnico, bomo imeli, kar nekaj možnosti. Tukaj je izredno pomemben pogon. Poznamo pa:

 • Sprednji pogon

  Samohodne kosilnice s sprednjim pogonom so izredno uporabne, če kosimo na ravni površini, ki ima veliko preprek. To nam omogoča, da pritisnemo na zadnji del naprave in jo preusmerimo v drugo smer in že nadaljujemo košnjo.

 • Zadnji pogon

  Zadnji pogon je idealen za vožnjo v hrib. Če izgubimo kontakt s tlemi, lahko kosilnico samo pritisnemo ob tla, da pridobimo oprijem. Poleg tega pa se ne potrebujemo naprezati, če kosimo v hrib.

 • Pogon na vsa štiri kolesa

  Nekateri modeli imajo pogon na vsa štiri kolesa. Res je, da so taki modeli dražji, vendar so izredno prilagodljivi. Primerni so za vožnjo navzdol, v hrib ter po neravni površini.

Še stavek ali dva električnem ekstratorju medu. Električni ekstraktor medu nam podaja takojšnje meritve. Sproti lahko spremljamo stanje kar s pomočjo mobilne aplikacije. Več o njem pa si preberite v članku Uporabite ekstraktor medu za hitro pridobivanje medu.

Različna pogonska sredstva

Kosilnice bomo našli v električni izvedi in tudi bencinski. Električna kosilnica je lahko traktorska, robotska in samohodna. Skupno imajo to, da delujejo tiho, ne puščajo neprijetnega vonja za seboj ter ne potrebujemo goriva. Bencinska kosilnica pa ima daljše delovanje in večjo moč.

Za najboljšo ponudbo in pomoč pri nakupu najboljše kosilnice lahko obiščemo spletno stran www.ab-doo.si.

Da bo vaša kosilnica delovala brezhibno si preberite tudi članek o vzdrževanju kosilnice Učinkovito brušenje nožev rotacijske kosilnice z brusilnikom.

Plagron je postal zelo znan proizvajalec, saj so učinki Plagron izdelkov na rastline zelo dobri. Plagronova gnojila zagotavljajo bujno rast ter razvoj korenin, hkrati pa obilne donose

Objave iz kategorije:

admin