Domena je za registracijo na voljo vsem

Registracija domene je na voljo prav vsem. Kljub temu pa za nekatere od domen veljajo prav posebna pravila, s tem pa tudi omejitve. Še preden opravimo tovrstno registracijo, je dobro čim več vedeti o domeni na sploh. Kaj je torej domena?

Domena je pravzaprav ena od prvih zadev, s katero se boste morali soočiti, ko boste vstopali v svetovni splet. Domena je v jeziku računalnika sestavljena iz imena ter domenske končnice. Ime domene je denimo lahko kar ime podjetja, osebe ali pa opisa strani. Domenska končnica pa je lahko na primer .org, .si, .com, .net.

Izbira pravega imena domene je eden najpomembnejših korakov pri vzpostavitvi spletnega mesta.

Čemu registracija domene?

V prvi vrsti se domene uporabljajo zato, da so lahko spletne strani dostopne preko naslovov, ki so čim bolj preprosti. Domena torej zagotavlja, da je namesto IP naslova spletna stran dosegljiva na preprostejši način. Pri podjetnikih dobro izbrana domena prav tako kaže na samo profesionalnost podjetja.

Seveda se registracija domene lahko naredi tudi z namenom uporabe e-mail naslova. Na takšen način torej lahko podjetja pa tudi posamezniki registrirajo domene, ki vsebujejo ime podjetja.

Kdo je lastnik domene?

Lastnik domene je tista oseba, ki je domeno registrirala. Seveda pa registracija domene ne omogoča, da postanemo stalni lastnik domene. Zakupi se jo lahko samo za določeno obdobje oziroma čas. Navadno se registrira za eno leto, seveda lahko tudi za daljše obdobje, a za največ deset let.

Domeno lahko podaljšamo že pred potekom časovnega obdobja, za katerega je bila torej registrirana. Če se ne podaljša, to pomeni, da je spet prosta. Posledično je takšna domena za registracijo na voljo komur koli.

Predčasen izbris domene

Možen je tudi predčasen izbris domene. Rok tega je določen s pravilom. Nosilec pa mora seveda registrarja pravočasno obvestiti o tej nameri. A pozor. Vračilo domene pa je mogoče samo, če domena v tem času ni bila aktivirana.

Pametno ali pa skorajda obvezno se je pred registracijo domene seznaniti z vsemi splošnimi pogoji, ki so na voljo tudi na spletu. Domena mora ustrezati določenim pogojem. Ne sme biti torej rezervirana ali pa zasedena. Prav tako lahko vsebuje samo dovoljene znake. Dolžina mora biti vsaj 2 znaka, prvi in zadnji znak pa ne sme biti vezaj.

Objave iz kategorije:

admin