Registracija domene – vse, kar morate vedeti o njej

Bi imeli radi svojo spletno stran? Potem je prvi korak k temu gotovo registracija domene. Domena ali url naslov spletne strani je namreč nujno potreben za to, da boste lahko imeli lastno spletno stran in da bo ta dostopna vsem obiskovalcem spleta. Zato je treba v primeru, da bi radi imeli svojo spletno stran, poskrbeti tudi za to.

Kakšno domeno izbrati?

Registracija domene je enostavna, hitra in cenovno ugodna. Pred začetkom postopka se je treba le odločiti, kakšno domeno boste izbrali oziroma registrirali. Načeloma lahko namreč izberete katerokoli besedo ali besedno zvezo, torej imate na voljo veliko možnosti. To besedo ali besedno zvezo pa nato kombinirate z eno od končnic, kot so na primer:

  • . com,
  • .si,
  • .info,
  • .org,
  • .eu.

Pri tem je pomembno le to, da vaša kombinacija besede ali besedne zveze in končnice še ni bila uporabljena. Vsaka domena mora biti namreč unikatna. V primeru, da si je vašo kombinacijo izbral že nekdo drug, potem registracija domene ne bo mogoča, ampak boste morali izbrati nekaj drugega. Ena do možnosti je ta, da najprej poskušate spremeniti samo domensko končnico, seveda pa lahko izberete tudi čisto neko drugo domeno.

Preberite si še naslednji prispevek: S pomočjo SSL certifikata šifriranje podatkov med spletno stranjo in obiskovalci

Če želite na vaših spletnih straneh uporabljali varne povezave preko https protokola, boste morali na strežniku, kjer vaše strani gostijo, namestiti enega od naslednjih SSL certifikatov: samopodpisani certifikat, DV SSL certifikat, OV SSL certifikat in EV SSL certifikat

Kako vedeti, ali je domena še prosta?

To, ali je neka domena še prosta in na voljo za registracijo, lahko preverite na zelo preprost način v le nekaj sekundah. Na spletni strani enega od ponudnikov registracije domene v poseben iskalnik vpišete želeno varianto in preverite, ali je ta še prosta. Če je temu tako, se vam bo poleg izpisala tudi cena za njeno registracijo ter možnost, da jo takoj registrirate. Če vam je izbrana možnost res všeč, je to pametno storiti čim prej, saj jo v nasprotnem primeru lahko registrira nekdo drug, kar pomeni, da si boste morali vi sami izbrati kakšno drugo možnost.

Poskrbite tudi za spletno gostovanje!

V kolikor želite imeti lastno spletno stran, pa boste potrebovali tudi spletno gostovanje, zato se vam splača pozanimati tudi o tej storitvi. Običajno spletno gostovanje ponujajo isti ponudniki, pri katerih se lahko registrira tudi domena, kar pomeni, da lahko uredite oboje hkrati. Vsak ponudnik ima običajno na voljo več paketov, med katerimi lahko izbirate glede na to, kakšne so vaše potrebe. V primeru, da ne veste, kakšen paket izbrati ali bi potrebovali pomoč pri njegovi izbiri, pa se obrnite na ponudnika in z veseljem vam bo pomagal. 

Objave iz kategorije:

admin