S pomočjo SSL certifikata šifriranje podatkov med spletno stranjo in obiskovalci

SSL certifikat je označen kot datoteka, preko katere se šifrira prenos podatkov med spletnimi stranmi in uporabniki oziroma obiskovalci. Vemo, da privzeto vsa izmenjava podatkov med obiskovalci in spletno stranjo poteka preko nešifrirane povezave. Če pa spletna stran torej vključuje omenjeni certifikat, izmenjava poteka šifrirano. V brskalniku se slednje prepozna po sami obliki spletnega naslova. Izpis https pove, da gre za stran na spletu, ki uporablja SSL certifikat oziroma šifrirano povezavo.

Ob vsem tem pa se seveda vprašamo, zakaj je šifrirana povezava sploh potrebna. Dejstvo je, da so nepridipravi vključeni tudi v splet. S takšno povezavo poskrbimo za varnost. Še posebej je to pomembno pri prenašanju občutljivih podatkov, kot so na primer gesla, zasebna komunikacija, podatki o kreditnih karticah.

Preko SSL certifikata se šifrira prenos podatkov med spletno stranjo in uporabniki.

Vsi spletni podatki bi morali biti šifrirani

Nešifrirane povezave niso varne. To je dejstvo. Google je že leta 2014 sprejel odločitev, da bi v resnici morali biti prav vsi podatki na spletu šifrirani. Spletne strani, ki uporabljajo SSL certifikat, celo uvršča na višja mesta v povezavi s tistimi, ki certifikata ne uporabljajo.

Spletne strani brez uporabe SSL certifikata so v brskalniku označene kot manj varne. To pomeni, da je za lastnike spletne strani edina možnost, seveda če želijo svojim obiskovalcem zagotoviti dovolj visoko varnost, namestitev tovrstnega certifikata.

Vrste SSL certifikata

Kljub temu da vse vrste SSL certifikata uporabljajo podobne metode delovanja, se med seboj precej razlikujejo po informacijah, ki jih vsebujejo o zaščitnih identitetah. Na splošno se certifikati delijo na domenske, poslovne in na razširjene. Tisti, ki so opredeljeni s številko domene, so lahko enojni, večdomenski ali nadomestni. Seveda pa gresta registracija domene in SSL certifikat z roko v roki.

Za vrsto certifikata se praviloma odločite glede na to, katero vrsto storitve ponujate.

SSL certifikati za domensko in poslovno potrditev

Certifikati za domensko potrditev so na voljo za fizične osebe, zasebne stranke ter za samostojne podjetnike. Priporočajo se za manjše spletne strani ter sisteme, kadar varnost potrošnika ni poglavitnega pomena.

Za večjo varnost in večje zaupanje uporabnikov v spletno stran je dobrodošel SSL certifikat za poslovno potrditev. Priporoča se vsem podjetjem, ki imajo svoje spletne strani.

Objave iz kategorije:

admin