Kako deluje DNS strežnik?

Moderni splet je narejen tako, da je preprost za uporabo. Povprečni uporabnik ne potrebuje poznati različnih protokolov, ki se izvajajo v ozadju, da se HTML koda obiskane spletne strani prikaže na zaslonu. Velik del avtomatskega procesa, ki to omogoča, je DNS strežnik. To je strežnik, ki hrani spletne naslove oziroma domene spletnih strani in njihove IP številke oziroma naslov. Tako je možno z vpisom določene domene v spletni brskalnik obiskati želeno stran, saj nam njeno IP številko poda omenjen strežnik. To omogoča veliko hitrejšo in pregledno uporabo interneta, saj se nam ni treba na pamet naučiti dolgih IP številk številnih spletnih strani.

Kaj je DNS strežnik?

Tehnologija DNS spada pod osnove modernega spleta. Ko je bil svetovni splet še v povojih, ni bilo potrebe po DNS strežnikih. Količina spletnih strani v obstoju je bila ničevna v primerjavi z današnjimi dnevi. Tako so si uporabniki lahko zapomnili omejeno količino IP številk, če so hoteli dostopati do teh redkih strani. Dandanes pa jih je v obstoju skoraj 4.3 milijarde, kar pomeni, da si je nemogoče zapomniti IP naslove na pamet. To je tudi razlog, da se je pričela uporaba domen namesto IP številk. Pri tem pa igra DNS strežnik pomembno vlogo, saj deluje kot knjižnica domen, kjer spletni brskalniki lahko najdejo določen IP naslov.

DNS strežnik
DNS strežnik je strežnik, ki hrani spletne naslove oziroma domene spletnih strani in njihove IP številke oziroma naslov.

Vsaka spletna stran vsebuje IP številko

Vsaka spletna stran ima svojo edinstven IP naslov, ki deluje kot njen fizični naslov. Če ga vtipkamo v svoj brskalnik, nas bo ta odpeljal do določene spletne strani. Naslov IP si je dokaj težko zapomniti, saj vsebuje 9 ali več številk po IP4 standardu. Novejši IP6 standard pa je sestavljen iz 128 in več številk in črk. To pa si povprečni uporabnik ne more zapomniti, saj bi bila popolna izguba časa. Spletne strani uporabljajo domene, ki delujejo kot maska za te številke. Ljudje si veliko lažje zapomnijo domene, ki delujejo kot funkcionalna imena današnjih spletnih strani. Za temi imeni pa se skrivajo IP številke. Kaj je DNS strežnik in kako v tem primeru deluje? Njegov namen je, da deluje kot nekakšna podatkovna baza, ki povezuje imena spletnih strani z njihovimi IP naslovi. To pohitri delovanje spletna in omogoča uporabnikom njegovo lažjo uporabo.

Rekurzivni in avtoritativni DNS strežniki

Uporaba DNS strežnikov poteka v ozadju, zato se večina uporabnikov spleta sploh ne zaveda, da obstajajo. Poznamo pa dve glavni vrsti omenjenih strežnikov, ki so nujno potrebni za pravilno in nemoteno delovanje spletnih strani. Tako poznamo:

Rekurzivni DNS strežnik je v lasti našega ponudnika spletnih storitev

Kaj je DNS rekurzivni strežnik? To je prvi in največkrat uporabljeni strežnik, ki ga ima v lasti ponudnik internetnih storitev, ki ga uporabljamo. Vsebuje veliko podatkovno zbirko spletnih strani, kar nam omogoča, da naš spletni brskalnik hitro pridobi informacije o fizičnem naslovu spletne strani, ki jo želimo obiskati.

Avtoritativnih DNS strežnikov je več

Lahko se zgodi, da rekurzivni strežnik DNS ne bo imel potrebnih informacij o IP naslovu strani, ki jo želimo obiskati. To pa ne pomeni, da se nam stran ne bo prikazala na zaslonu. Naš spletni brskalnik bo preusmerjen na avtoritativni strežnik DNS, kjer se hranijo želene informacije. Tako bo morda prišlo do kratkega zamika pri povezavi na spletno stran, vendar bo v večni primerov neopazen.

Objave iz kategorije:

admin