Kloniranje diska in reševanje podatkov

Kolikokrat se zgodi, da se pokvari računalnik ali disk, vsi podatki pa so shranjeni samo na njem in nikjer drugje? Zelo velikokrat. Le redki ljudje namreč pravočasno poskrbijo za varnostno kopijo svojih pomembnih podatkov oziroma za kloniranje diska – torej za to, da bi bili vsi njihovi podatki na varnem tudi v primeru, če pride do okvare ali kakšnih drugih težav. Torej je arhiviranje ali varnostno kopiranje zelo pomembno, saj v nasprotnem primeru lahko celo izgubimo vse svoje podatke, česar si gotovo ne želimo.

Kako poskrbeti za varnostni arhiv vseh podatkov?

Kloniranje diska vam omogoča, da celotno vsebina vašega računalniškega diska, torej prav vse podatke, ki so na njem, skopirate na drug disk ter tako naredite varnostno kopijo oziroma arhiv. Podatki bodo tako popolnoma na varnem, saj jih boste imeli shranjene na dveh mestih, kar pomeni, da boste imeli narejen varnosti arhiv oziroma kopijo. Kloniranje diska je tako zelo uporabna rešitev oziroma preventivni ukrep za vse, ki želijo imeti svoje podatke, fotografije, video posnetke, dokumente in vse ostalo dobro shranjeno in s tem zavarovano pred morebitno izgubo.

Če varnostne kopije ni, je potrebno reševanje podatkov

V primeru, da za kloniranje diska ni bilo poskrbljeno, dragoceni podatki ostanejo na okvarjenem disku. Kako do njih? Jih je sploh možno rešiti ali pa so tako podatki za večno izgubljeni? V tem primeru jih lahko vseeno dobite iz njega, za kar poskrbi reševanje podatkov. Vendar pa se je treba pri tem zavedati, da:

  • je reševanje podatkov bolj zahteven in kompleksen proces,
  • da je reševanje podatkov pogosto dražja rešitev,
  • da so lahko podatki na disku tudi trajno poškodovani ali celo izgubljeni.

Reševanje podatkov je potrebno ne le v primeru okvare diska, ampak tudi v primeru, ko računalnik napade kakšen od zlonamernih virusov. V zadnjem času so še posebej pogosti tako imenovani izsiljevalski virusi, ki zaklenejo dostop do vaših podatkov, v zameno za odklep pa zahtevajo visoke vsote denarja. Tem težavam se lahko izognete, če pravočasno poskrbite za kloniranje diska ter s tem tudi zato, da so vaši podatki na varnem tako pred okvarami računalnika kot pred izsiljevalskimi in vsemi drugimi virusi.

Preberite si tudi članek z naslovom “Kako izbrati najboljši servis Samsung telefonov?“.

Objave iz kategorije:

admin