Kdaj je čas za korekcijo povešenih vek

Za poseg zgornje blefaroplastike ali povešenih vek se lahko odločite tako iz funkcionalnih kot tudi estetskih razlogov. Najpogosteje pa gre za kombinacijo obojega. Primeren je za vse tiste, ki opažate, da je zaradi povešenih vek vaš pogled utrujen ali če odvečna koža zakriva zgornjo veko. Posledično delujete precej postarano. Povešene veke pa vam lahko celo zastirajo vidno polje.

Tovrstni poseg traja med 60 in 90 minut, okrevanje pa 7 do 10 dni. Po petih ali najkasneje po enem tednu se odstranijo šivi, z dela ste prav tako odsotni med enim tednom in največ desetimi dnevi. Poseg vključuje lokalno anestezijo. Hospitalizacija traja dve uri po samem posegu.

Najustreznejši kandidati za poseg povešenih vek

Povešene veke so v resnici dokaj pogost pojav. Za korekcijo pa so najprimernejši tisti kandidati, ki so zdravi, torej brez življenjsko ogrožajoče bolezni oziroma brez zdravstvenega stanja, ki bi na celjenje vplivalo negativno. Poseg je primeren za nekadilce in osebe brez resnejših očesnih bolezni.

Pred posegom pa se morate nujno pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom, še posebej, če imate katero od očesnih bolezni, bolezni ščitnice, visok pritisk ter ostale cirkulatorne motnje, sladkorno bolezen.

Povešene veke so dokaj pogost pojav.
Za korekcijo pa so najprimernejši tisti kandidati, ki so zdravi.

Potek posega povešenih vek

Za povešene veke oziroma njihovo korekcijo se opravi poseg, ki poteka v več korakih:

  • naris,
  • anestezija,
  • poseg,
  • šivi,
  • okrevanje po posegu.

Poglavitni del samega posega je naris. Opravi se ga pred operacijo, in sicer v sedečem položaju pacienta. Na takšen način se namreč lahko dovolj natančno oceni ter označi presežek kože za optimalno korekcijo. Obenem pa se s tem izognemo zapletom pretirane ali pa nezadostne odstranjene kože vek.

Anestezija in sam potek

Po opravljenem narisu sledi lokalna anestezija. Za vsako od vek je določenih nekaj podkožnih vbodov, v povprečju med 3 in 5, in sicer s pomočjo izjemno tanke iglice.

Rez pri korekciji vek poteka tako, da je brazgotina dobro skrita – med naravnimi strukturami očesa. Če je povešena zgornja veka, rez poteka v naravno prisotni gubi gornje veke. Po začetniškem rezu se nato odstrani odvečna koža. Rezi se praviloma zaprejo s šivi. Te se običajno odstrani peti dan po samem posegu.

Po operaciji pacient v ambulanti prejme hladne obkladke. Ti so namenjeni za preprečevanje nastanka otekline ter večjih podplut.

Rez pri korekciji vek poteka tako, da je brazgotina dobro skrita – med naravnimi strukturami očesa.

Objave iz kategorije:

admin