Izbira primerne E27 žarnice za naš dom

Tehnologija žarnic je močno napredovala v zadnjih nekaj desetletjih. Življenjska doba svetil se je podaljšala. Same žarnice pa so se močno pocenile. Obenem pa so na trg prišle nove verzije LED izvedb svetil, ki potrebujejo zelo malo električne energije za delovanje. Še vedno pa obstaja ogromno različnih namiznih svetilk, lustrov, stenskih svetil ipd., ki še vedno uporabljajo navadno halogensko tehnologijo. Zaradi skupnega navoja, pa lahko v njih vgradimo LED žarnice E27. Pomembno pa je, da poznamo osnove omenjenih žarnic, da si lažje izberemo njihovo primerno jakost oziroma svetilnost za naš dom.

Moč žarnic LED se meri v vatih (W) in lumnih

Pri nakupu katerekoli žarnice je njeno moč možno razbrati preko na embalaži omenjenih vatov. Višja kot je ta številka, bolj močno svetlobo lahko proizvaja. To merilo pa velja za halogenske tako kot za LED izvedbe.

Vsaka LED žarnica E27 ima izstopno moč svetlobe in porabo, ki se meri z vati. Izstopna moč je dejanska moč svetlobe, ki jo lahko proizvede. Večinoma je to nekje od 40-80 vatov. Poraba pa se giblje nekje od 5+ vatov naprej. Možno pa je tudi, da bodo na LED žarnicah napisani lumni, kot merilo moči. Višji kot so lumni, bolj svetla bo žarnica.

LED žarnica E27
Vsaka LED žarnica E27 ima izstopno moč svetlobe in porabo, ki se meri z vati.

Toplota svetlobe ustvari primeren ambient

Hitro lahko spregledamo, da imajo žarnice različno toploto svetlobe, ki jo proizvajajo. To lastnost imajo žarnice s tem namenom, da nam omogočijo ustvarjanje primernega ambienta. Bolj bela svetloba je mišljena za funkcionalna opravila, kot je branje, razsvetljevanje hodnikov ipd. Bolj rumena svetloba pa je mišljena za ustvarjanje boljše pretočnosti in osnovne svetilnosti v notranjih in zunanjih prostorih.

https://www.youtube.com/watch?v=MgDs8cYa96Y

Vrsta svetlobe se meri v Kelvinih (K) – nižja kot je ta številka, bolj belo svetlobo naša žarnica E27 LED proizvaja. Višja kot je številka, bolj rumena je svetloba.

Namestitev žarnic LED je enostavna

Pri namestitvi žarnic E27 LED ne bomo potrebovali nobene pomoči. E27 se nahaja v imenu, saj je to oznaka za sam navoj. Ta pa je narejen tako, da se ga samo privije ali odvije v svetilo z minimalnim uporom. Pri namestitvi je pomembno, da se ne dotikamo vročega telesa halogenske ali LED žarnice. Res je, da se LED izvedbe zelo malo segrejejo med delovanjem, vendar je vseeno priporočena mera previdnosti.

Dolga življenjska doba in majhna poraba električne energije

Vse LED žarnice imajo dokaj dolgo življenjsko dobo. Ta se giblje nekje med 15000 do 25000 urami in več –  veliko je odvisno od vrste in kvalitete žarnice. Obenem pa LED tehnologija porabi 90% manj električne energije, če jo primerjamo s halogensko. To pa nam zniža stroške z električno energije, kar nam omogoča privarčevanje velikega deleža denarnih sredstev na dolgi rok.

Zunanja vgradna svetila so lahko izvrstna rešitev oziroma izbira za osvetljevanje balkonov, nadstreškov, pokritih zunanjih kuhinj, teras, jedilnic. Med bolj priljubljeno izbiro sodijo LED svetilke, ker so izjemno učinkovite, varčne in okolju nadvse prijazne.

Preberite si še naslednji članek: Dnevni regali in izbira pohištva v osrednjem prostoru

Da bi dnevni regali ustrezali razpoložljivim meram v sobi, moramo prostor najprej natančno izmeriti, pri čemer ne smemo pozabiti na mere oken in vrat.

Objave iz kategorije:

admin